Tuesday, 25 September 2012

APABILA SAYA BERPOLITIK

Assalamualaikum...

Da lama x tulis blog
smpai da berhabuk, bersawang, siap ade sarang labah2 plak tu...huhu
Bukan x nk menulis, tp kesuntukan masa.. lagi pun, ade ke yg nak bace blog ni..hehe
Bile tengok balik last entry, oohh, da sebulan rupenye saya x update... ni semua gara2 ke'busy'an telah melanda saya dengan amat dahsyat sekali. Mula2, saya terlibat dengan Minggu Transformasi Mahasiswa atau dgn bahasa ringkasnye "orientasi utk student baru". *erk, ringkas ke?
 Saya bertugas sbgai krew. Sebelum bertugas, kitorang kne pergi kursus induksi seminggu lepas tu terus orientasi lg seminggu. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar walaupun penat x terkataaaaa....!

Habis orientasi hari sabtu, hari Isnin terus ada kelas.. seronok! erk?
Rasa macam boleh bernafas sikit...
Tibe2.... ade sorang kakak ni, namanye kak thirah... dia cadangkan nama saya utk jd calon MPP (Majlis Perwakilan Pelajar)
Mule2 dpat tau, rase mcm nk terduduk lpas tu tampar2 pipi... betul ke ni??
Rase mcm nk tolak, tapi bile nasihat dtg bertalu2, terus tukar keputusan... hebat betul kuasa nasihat ni kn...
ok, sy terima tawaran tu! :D
Bile da terima tu, kami2 yg terpilih ni kene pegi kem. Dalam kem tu baru sy tahu situasi sebenar Pilihan Raya Kampus (PRK).. Saya hampir nak tarik diri sbb sy takut x boleh nak redah bnda2 tu semua, sy rasa stress sgt.. hari2 tanye kat diri sendiri, "boleh ke aku??"
Time tu jugak, kawan2 dtg bg support, semangat, nasihat...mcm2..
lepas tu, da ok sikit.. cuba teruskan n x nk give up..




Mental da ready, kawan2 da bg support, pengucapan awam?? emm, boleh la.. flyers da siap, manifesto dah dipersetujui.. last2 masa hari penamaan calon, dapat tahu... saya menang tnpa bertanding.. sebab fakulti saya hantar calon ckup2 tiga org... rasa syukur sgt2 sbb Allah permudahkan saya. Actually, time tu sy x berapa sihat.. mcm2 sakit dtg.. demam, ulcer merata-rata kat mulut, sakit tekak, suara hilang... hebat betul kasih syg Allah kt sy... Alhamdulillah.. Terima kasih, Ya Allah...

Bile da menang, x payah la susah2 nak berkempen, nak gantung poster bagai...
Apa yg penting, sy kene tolong kawan2 sy yg belum menang lg.. tolong gantung poster diorang, ikut berkempen, rapat umum... sangat best, walaupun terpaksa jadikan waktu malam sbgai waktu siang kitorang dan waktu siang bukan waktu malam... sebab bnyak sangat kerja!!

Ape2 pun... ni lah pengalaman yg paling berharga spnjang sy berada kat UTM..
Hope, sy dpt jalankan tanggungjawab dengan sebaik-baiknya dan dapat bahagikan masa sy dengan sebetul-betulnya.. Walaupun, ade suara2 sumbang yg ckp mcm ni,

"Habislah dayah, menangislah ko lepas ni sbb jd MPP ni sibuk sgt"

Rase cuak pun ade jugak.. Tapi, sy akan cuba yg terbaik.. Niatkan semuanya kerana Allah, insyaAllah ianya akan menjadi ibadah dan Allah akan permudahkan segalanya..

kata2 yg kat atas tu, sy reply dalam hati, 

"ORANG LAIN BOLEH BUAT KENAPA SAYA X BOLEH???"

sekian!

3 comments:

Anonymous said...

aku thu sape yg ckp mcm tu..ahaks :)

sherah said...

hebat...subhanallah...tahniah dan takziah dari saya...moga Allah beri kekuatan pada awk seterusnya dapat sinarkan islam di tempat awk belajar tu.. aminn.. :)

CAHAYA HIDAYAH said...

amin.. insyaAllah... ape2 yg kite buat, letak Islam no 1...